A műtét utáni fájdalom

Évente több millió műtétet hajtanak végre világszerte a járóbeteg-ellátás keretében végrehajtott rövid műtétektől kezdve egészen a több órás operációkig. Csaknem minden műtét utáni fájdalmat lehet (és kell is) kezelni.

Akut fájdalom - a műtéti fájdalom mindig akut (heveny) fájdalom, amelyet minden esetben a szövetkárosodás okoz

Steril gyulladás – a műtéti beavatkozást követően ún, steril gyulladás indul be, ennek csúcsa a 3-4. napra tehető és különösebb teendő nincsen vele. Ha azonban a seb környéke megduzzad, pirossá, fájdalmassá válik, esetleg gennyezni kezd, az a seb elfertőződésére utal. Ilyen tünet lehet még a láz, hidegrázás, rossz közérzet is, ezekben az esetekben feltétlenül menjünk vissza a műtétet végző orvoshoz

Krónikus fájdalom - ezt követően a fájdalom intenzitása csökken, a sérüléstől függően és bizonyos esetekben krónikus fájdalom alakulhat ki

Gyakori okok

A fájdalom kordában tartásában már az is segíthet, ha a beteg megérti a saját fájdalmának hatásmechanizmusát, azaz tisztában van azzal, hogy mi miért történik. Ugyanakkor minden szerv, szövet másképpen gyógyul, ez függ pl. az anyagcsere helyreállásától, az erek újraképződésétől, a kóros reflexek megszűnésétől.

Metszéssel járó sebészi technikák

Izomgörcs, izomvédekezés

Idegrendszer érzékenysége

Tippek a műtét utáni lábadozás idejére

Az alábbi néhány tanács segíthet abban, hogy könnyebben átvészeljük az operáció utáni időszakot.

Szabályok betartása

Fontos, hogy műtét után nem szabad terhelni magunkat, nem szabad cipelni, nehogy a belső varratok szétnyíljanak. Attól, hogy a sebünk szépen gyógyul és nem fáj, még egy jó darabig nem érheti víz és szappan. Ügyelni kell, hogy a seb nehogy elfertőződjön, ezért kell szárazon, tiszta kötéssel lefedve tartani és a környezetét steril fertőtlenítővel tisztítani.

Fizikai pihenés és torna

A helyes fekvés és ágynyugalom megteremtése különösen fontos a műtét utáni lábadozásnál. Sebgyógyulás után a hideg és meleg kezelés, a víz alatti torna és a fokozatosan bevezetett gyógytorna mind a fizikai erőnlét visszanyerését szolgálja.

Pszichés segítség

A nyugalom megteremtése, valamint a szellemi és testi ellazulás elsajátítása nagyban elősegítheti a műtét utáni gyógyulást. A relaxációs és a helyes légzéstechnika elsajátításához, ha szükséges, érdemes szakember segítségét kérni.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A megfelelő műtét utáni fájdalomcsillapítás minimalizálja a szenvedést, javítja a betegek elégedettségét, elősegíti a korai mobilizációt, a napi tevékenységekhez való visszatérést és csökkenti a kórházi tartózkodási időt.

Miért az Algopyrin? Profi megoldás fájdalom- és lázcsillapításra.

Az Algopyrin már generációk óta a láz- és fájdalomcsillapítás bevált eszköze, a magyar házipatikák állandó, megkerülhetetlen része*

TOVÁBB A TERMÉKRE

A fájdalom gyakori okai

A testünk képes célzottan jelezni ha valahol probléma áll fenn, így a fájdalmak könnyen csoportosíthatóak is. Az alábbi listában összeszedtük a leggyakoribb fájdalmakat és jellemzőiket.

TOVÁBBI OKOK

*IQVIA Pharmatrend Sell-out adatok alapján 2022. január-december időszakban az Algopyrin a legtöbbet eladott fájdalomcsillapító készítmény doboz és értékbeni forgalom alapján (OTC piacon)

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet - Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu
MAT-HU-2301146(2023.09.20)

Az Algopyrin tabletta és az Algopyrin Neo filmtabletta metamizol-nátrium tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!