A fejfájás és tünetei

A fejfájás a fej bármely régiójában létrejött fájdalom. Előfordulhat a fej egyik vagy mindkét oldalán, izolálható egy bizonyos helyre, de sugározhat egyik pontból a másikba is. A fejfájás fokozatosan vagy hirtelen alakulhat ki, és kevesebb, mint egy órától akár néhány napig is tarthat.

Tenziós fejfájás - középsúlyos fájdalommal járó, inkább tompa nyomás-szerű érzés a homlokon, tarkótájon

Migrén – visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, általában a fej egyik oldalán

Cluster fejfájás – ritka, nagyon erős fájdalommal jár leginkább a szem környékén, jellemzően tavasszal és ősszel

Szekunder fejfájás - valamilyen betegség tünete (pl.: influenza, magas vérnyomás, arcüreggyulladás), másnaposság, szem erőltetése

Gyakori okok

A fejfájás okai legtöbbször nehezen kideríthetők. A rendszeresen visszatérő és erőteljes fájdalommal érdemes orvoshoz fordulni, hogy nincs-e valamilyen szervi probléma a háttérben. A rendszertelen étkezés, stressz, alváshiány vagy a túlzott alkohol fogyasztása éppúgy okozhat fejfájást, mint a túl erős zaj, az éles fény vagy a túlzottan ingergazdag környezet.

Elhízás

Alváshiány

Stressz

Zaj, ingerek

Tippek

Fontos, hogy kitapasztaljuk, milyen módszerek és megoldások segítenek megelőzni és csillapítani fejfájásunkat. A lényeg, hogy törekedjünk állapotunk kezelésére és a fájdalom mihamarabbi megszüntetésére.

Alvás, pihenés, kikapcsolódás

Lazuljunk el, próbáljuk megnyújtani hát- és nyaki izmainkat annak érdekében, hogy a feszültség enyhüljön testünkben, ezáltal csökkenhet a fájdalom. A pihenés és egy kiadós alvás segíthet enyhíteni a fejfájást.

Mozgás

Ha a fejfájásos tünetek erőssége megengedi, bátran mozogjunk, levegőzzünk. A testmozgás élénkítőhatása, a pulzusszám és a véroxigénszint növekedése jótékonyan hat a fejfájásra. Az intenzív edzéstől a sétán át a jógáig, bármi beválhat, csak figyeljünk testünk jelzéseire.

Nyugalom és csend

Próbáljunk pihenni elsötétített, csendes szobában. Különösen migrénes fejfájásnál fontos, hogy kizárjuk az erős zajokat, zavaró fényeket. Figyeljünk arra, hogy mindig friss legyen a levegő, szellőztessünk gyakran.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A fejfájás kellemetlen és akár hosszú órákra képes gúzsba kötni az embert. Az Algopyrin erős fájdalomcsillapító hatású gyógyszer, amely rövid időn belül kifejti hatását. Alkalmazzuk szükség esetén az előírt mennyiségben.

Miért az Algopyrin? Profi megoldás fájdalom- és lázcsillapításra.

Az Algopyrin már generációk óta a láz- és fájdalomcsillapítás bevált eszköze, a magyar házipatikák állandó, megkerülhetetlen része*

A fájdalom gyakori okai

*IQVIA Pharmatrend Sell-out adatok alapján 2022. január-december időszakban az Algopyrin a legtöbbet eladott fájdalomcsillapító készítmény doboz és értékbeni forgalom alapján (OTC piacon)

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet - Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu
MAT-HU-2301146(2023.09.20)

Az Algopyrin tabletta és az Algopyrin Neo filmtabletta metamizol-nátrium tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!