A fogfájás

Élete során valószínűleg mindenki érzett már bizonyos mértékű fogfájást. Eleinte többnyire enyhébb nyilalló, lüktető vagy hasító, tompa vagy éles fájdalom jelentkezik az állkapocsban vagy valamelyik fogban. Ajánlott már a fájdalom első jelentkezésekor fogorvoshoz fordulni.

Éles fájdalom – az éles fájdalom (főként hideg vagy forró étel és ital hatásra) általában fogszuvasodást jelez, és rutin fogászati módszerekkel könnyen kezelhető.

Tompa fájdalom – a fájdalom a fog belsejében elhelyezkedő ideg gyulladására, illetve károsodására utalhat, így hiába kevésbé kellemetlen, mint az éles fájdalom, gyors fogászati felülvizsgálatot igényel.

Lüktető fájdalom – a lüktető fájdalom a legelviselhetetlenebb fájdalomtípus, amely hátterében valamilyen gyulladás vagy tályog állhat. Ilyenkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Gyakori okok

A fogfájást kiválthatja szuvasodás, fogínybetegség, de akár az arcüreggyulladás vagy az éjszakai fogcsikorgatás is okozhat kellemetlen, fájdalommal járó tüneteket. Sokak számára pedig nem is kell felidézni, milyen fájdalommal, szájzárral járhat egy bölcsességfog, ha nincs elég helye a normális kibújáshoz vagy fejlődéshez.

Fogérzékenység

Fogszuvasodás

Fogínygyulladás

Fogágybetegségek

Tippek

Fogfájásnál fontos, hogy kiderítsük, mi áll a panaszok hátterében. Ez alapján meghatározhatjuk, hogyan lehet enyhítheti a legjobban a fájdalmat, a duzzanatot vagy más tüneteket. A fogfájásnál ne felejtsük, hogy a fájdalom kiváltó okát nagy valószínűséggel csak a szakorvos tudja megszűntetni!

Hideg borogatás

Hideg borogatással enyhíthetjük a fájdalmat, különösen akkor, ha valamilyen trauma okozta a fogfájást. A hidegre a fájdalmas területen lévő erek összeszűkülnek, ezáltal a fájdalom enyhül. A hideg csökkentheti a duzzanatot és gyulladást is. Tartsunk egy törölközőbe tekert, jéggel teli zacskót az érintett területhez 20 percig, ismételjük meg óránként.

Sós vizes öblögetés

A sós víz természetes, enyhe fertőtlenítőszer, és segíthet fellazítani a fogak közé szorult ételmaradékokat és törmeléket. A fogfájás sós vízzel történő kezelése segíthet a gyulladás csökkentésében és a szájüregi sebek gyógyulásában is. Fél teáskanál sót egy pohár meleg vízben fel kell oldani és azzal öblögetni.

Szegfűszegolaj

A szegfűszeget a történelem során mindig is használták fogfájás kezelésére, mivel illóolaja nagyon jó a gyulladt területek elzsibbasztására és ezáltal a fájdalom enyhítésére is. Egy kis mennyiségű szegfűszegolajat kell egy vattapamacsra csepegtetni, és felvinni az érintett területre, naponta többször megismételve.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalom, amely akár a napi tevékenységünkben is akadályozhat. Fontos, hogy nem kell kétségbeesni, hanem - amíg eljutunk a fogorvoshoz - hatékony és gyors fájdalomcsillapító megoldást kell keresni. Az Algopyrin tabletta erős fájdalomcsillapító hatású gyógyszer, amely rövid időn belül kifejti hatását. Alkalmazzuk szükség esetén az előírt mennyiségben.

Miért az Algopyrin? Profi megoldás fájdalom- és lázcsillapításra.

Az Algopyrin már generációk óta a láz- és fájdalomcsillapítás bevált eszköze, a magyar házipatikák állandó, megkerülhetetlen része*

A fájdalom gyakori okai

A testünk képes célzottan jelezni ha valahol probléma áll fenn,így a fájdalmak könnyen csoportosíthatóak is. Az alábbi listában összeszedtük a leggyakoribb fájdalmakat és jellemzőiket.

*IQVIA Pharmatrend Sell-out adatok alapján 2022. január-december időszakban az Algopyrin a legtöbbet eladott fájdalomcsillapító készítmény doboz és értékbeni forgalom alapján (OTC piacon)

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet - Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu
MAT-HU-2301146(2023.09.20)

Az Algopyrin tabletta és az Algopyrin Neo filmtabletta metamizol-nátrium tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!