Az Algopyrin profi megoldás fájdalom- és lázcsillapításra

Az Algopyrin 1933 óta az egyik legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapitó Magyarországon.*

Tovább a termékre
Hol kapható?

A nyári hónapokra1 jellemző napsütés jótékony hatása, hogy feltölti szervezetünket energiával, mentális akkumulátorunk is ilyenkor áll helyre legkönnyebben.

A kültéri programoknál ugyanakkor van néhány elővigyázatossági szempont, amelyet érdemes figyelembe venned akkor, ha szeretnéd kellemetlenségek, napégés, vagy akár trópusi betegségek nélkül megúszni ezt a 90 napot.

Összeszedtünk a legfontosabb információkat és tippeket a problémamentes nyárhoz – akár utazol, akár itthon töltöd ezt az időszakot, cikkünk hasznos társad lesz.

Napégés kezelése

A NASA tudósai már 2010-ben arról cikkeztek1, hogy az 1980-as évek óta mérhetően nőtt a földfelszínt elérő UV sugárzás mértéke. És hogy mindez hogyan függ össze a napégéssel és nyárral? A Napból jövő sugárzás rövid és hosszú tartományban érkezik a Földre. Ennek egy részével a bolygónk felszínén lakva sosem találkozunk, hiszen a légkör különböző rétegei kiszűrik azokat.

A bennünket elérő hullámok közül a hosszúnak számító rádióhullámok jelen tudásunk szerint teljesen veszélytelenek az emberi szervezetre. A felszínig elérő rövid hullámok - melyeket ultraibolya sugárzásnak vagy UV fénynek nevezünk – viszont akár már rövidtávon káros hatást gyakorolhatnak az emberi szervezetre.

A napégés akkor alakul ki, ha ezek az UV sugarak - az UVA és UVB - védelem nélkül, közvetlenül érik a bőrünket. De mi a különbség közöttük és milyen károsodást okozhatnak?

UVA sugárzás

Az UV sugárzás 90-95%-át alkotó UVA2 fény rövid hullámainak köszönhetően átjut a légkörön, felhőkön, de még az üvegen is. Tulajdonságainak köszönhetően nem csupán a bőr legfelső rétegét éri el, így a mélyebben fekvő bőrsejtekben is kárt tud tenni.

Az UVA sugárzás okozhatja
 • a bőr rugalmasságának csökkenését és ráncok megjelenését,
 • bőrpír, viszketés, vagy akár polimorf fénykiütések feltűnését – azaz napallergiát,
 • pigmentfoltokat,
 • és hozzájárulhat a melanoma, azaz bőrrák kialakulásához.

UVB sugárzás

Az UVB sugarak nagyobb hullámhosszuk miatt nem képesek áthatolni a felhőkön és az üvegen, így felhős időben vagy otthon maradva nem kell tartanod tőlük. Annál hamarabb okozhatnak problémát a bőr legfelső rétegét érve akkor, ha nincs biztosítva a kellő fizikai napvédelem – ugyanakkor az UVB sugárzás nyomán válik a bőr barnábbá is.

A barnulási folyamat a bőr melanocitáinak nevezett sejtjeiben történik, amelyek melanint termelnek. A melanin egy sötét színű pigment, ami felelős a bőr, a haj és a szem színéért. Az UVB-sugárzás hatására a melanociták több melanint termelnek, amit a körülöttük lévő bőrsejtekhez továbbítanak.

A barnulás egy természetes testi reakció annak érdekében, hogy a bőr hatékonyabban védekezhessen a napsugárzással szemben.

Az UVB sugárzás emellett okozhatja
 • a bőr rugalmasságának csökkenését és ráncok megjelenését,
 • bőrpír, viszketés, vagy akár polimorf fénykiütések feltűnését – azaz napallergiát,
 • pigmentfoltokat,
 • és hozzájárulhat a melanoma, azaz bőrrák kialakulásához.

A napvédőkrémek helyes alkalmazása

Éppen az előbbiek miatt rendkívül fontos a napvédőkrémek használata. Bár sokan azt gondolják, hogy ezekre csupán a napozáskor van szükség, ennél sokkal komplexebb kérdésről van szó. Ha égtél már le kocsiban, vezetés közben, vagy amikor egy egyszerű városi sétát tettél, akkor tudod, miért is fontos a megfelelő védelem. Ráadásul a káros napsugarak rövidtávú hatásai mellett a hosszútávú nehézségek, mint a ráncosodás, az elasztikusságvesztés vagy a komolyabb bőrbetegségek kialakulásának kockázata akkor is fennáll, ha nem vagy rendszeres napozó.

Ha biztosra szeretnél menni, érdemes az aktuális időjárásjelentésben vagy egy applikációban megnézned, milyen UV sugárzási szintre számíthatsz aznap vagy a tervezett utazásod alatt a célországban. Általános szabály, hogy minél fehérebb a bőröd, annál több védelemre van szükséged.

Ha csak kilépsz a lakásból és tudod, hogy magas az UV-szint, akkor használhatsz olyan bőrápoló krémet, amelynek van UV-visszaverő tulajdonsága. Az arcodra mindenképpen vidd fel a készítményt, és gondoskodj arról, hogy jusson a fedetlen testtájakra is. Így nem csupán a napégést kerülheted el, de a bőröd egészségét egyaránt megőrzöd.

Ha viszont napozni tervezel, akkor komolyabb, kifejezetten erre a célra létrehozott krémre van szükséged. A megfelelő naptej kiválasztásához a tengerparti nyaralásról szóló cikkünkben1 további információt találsz.

Mik a teendőid

 • Kiválasztani a megfelelő faktorszámú napvédőkrémet.
 • Bekenni magad minden olyan helyen, amelyet nem fed majd ruházat vagy fürdőruha.
 • Ha ritkás a hajad, akkor ne felejtsd el a fejtetőre is felvinni a készítményt.
 • Napozás előtt legalább 10-15 perccel kend be a tested, hogy legyen ideje a krémnek beszívódni a bőrödbe és kialakítani a megfelelő védelmet.
 • Ha víz éri a krémet, akkor a száradást követően mindenképpen kend be magad újra.

2-3 óránként ismételd a naptej használatát, mert jellemzően ennyi idő után jelentősen csökken a termékek hatása

Egészségesen a tengerparton: 6 tipp a gondtalan nyaraláshoz

Legfontosabb információk és tippek a problémamentes nyárhoz – akár utazol, akár itthon töltöd ezt az időszakot, cikkünk hasznos társad lesz.

Tovább olvasok

További napvédelem

A napégés ellen azonban nem elég a megfelelő faktorszámú krém használata. Szükséged lesz sapkára vagy kalapra, amely megakadályozza, hogy túlmelegedjen a fejed és napszúrást kapj. Egy UV szűrős napszemüveg a látásod megőrzésében nyújthat segítséget, a napsugarak ugyanis károsíthatják a szemet, ha közvetlenül érik a látószervünket.

A sugárzás mértéke 11-16 óra között a legerősebb, így ha teheted, ilyenkor húzódj árnyékba – néhány óra szieszta vagy egy napernyő alatti koktélozás igazán feldobják a nyaralásodat. Ha azonban nincs ilyen lehetőséged – például fizikai munkát végzel a szabadban –, akkor a gyakori pihenés, sokkal több folyadék fogyasztása és teljes testet eltakaró ruházat segítenek meggátolni a nem kívánt napégés kialakulását.

Ha mégis megtörténik a baj

A napégés szintjétől függően különböző tünetekkel járhat: Enyhébb esetben bőrpírral, érzékenységgel jelentkezik, ha azonban durvábban károsodott a bőr, akkor fájdalmas sebek, hólyagok is kialakulhatnak. Ha valamelyik szeretted vagy te magad leégtetek, az alábbi lépések segíthetnek:

 • Állapítsd meg, milyen testtájakat ért a napégés.
 • Ezeken a helyeken alkalmazhatsz leégés elleni, nyugtató hatású krémet vagy sprayt.
 • Ha érzésre túlzottan meleg az érintett bőrterület, akkor tegyél rá hideg vizes borogatást.
 • A gyógyulást segítsd elő megnövelt folyadékbevitellel.

Ha fájdalmat érzel vagy a leégés lázzal jár, akkor vegyél be egy Algopyrint. Ez a gyógyszer egyszerre csökkenti a fájdalomérzetet és segít a testhő szabályzásában. Ha viszont tartósan fennáll a láz vagy a fájdalom a tabletta bevételét követően sem enyhül, mindenképpen fordulj orvoshoz.

A fizikai napvédelem fontossága

Ha biztosra akarsz menni és minimalizálnád a napsugárzás káros hatásait, de közben a társaságoddal nem mondanátok le a tengerparti napozás élményéről sem, akkor délelőtt 11 és délután 16 óra között tartsatok egy napozás-mentes szieszta szünetet. Ha megoldható, használjatok olyan ruházatot, ami jól takarja a testet1, vagy tartózkodjatok napernyő alatt.

Ha kiruccannátok a helyi városba, viseljetek kalapot, sapkát, de legalább egy fejkendőt. Ne felejtsetek el UV-fényszűrős napszemüveget sem használni!2

Trópusi betegségek

Bár hazánkban szerencsére nincsenek jelen a trópusi betegségek, sajnos már nem kell egzotikus dzsungelekbe utaznunk ahhoz, hogy kockázatnak tegyük ki magunkat.1

A globális felmelegedésnek köszönhetően Európa éghajlata egyre forróbb, amely kedvez a trópusi betegségeknek, például a csikungunya- és a Dengue-lázat terjesztő rovarok terjedésének.

A leggyakoribb trópusi betegségek

Malária

Parazita által okozott fertőzés, amelyet a szúnyogok terjesztenek. Jellemző tünetei közé tartozik a trópusi láz, a hidegrázás, a fejfájás és az izomfájdalmak. A kezelés során úgynevezett antimaláriás gyógyszereket alkalmaznak, amelyek megelőzésre nem ajánlottak, mert komoly mellékhatásaik lehetnek.

Dengue-láz

A Dengue-vírus okozta betegség, amely habár emberről emberre nem terjed, de sajnos trópusi területeken élő szúnyogok a vérszívás közben közvetíthetik egymásnak. Gyakori tünetei a hirtelen fellépő láz, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, valamint a kiütések. A kezelés során a tünetek enyhítése a cél: Ilyenkor a fájdalomcsillapítót és sok víz fogyasztását írják elő a helyi orvosok. Súlyosabb esetben azonban kórházi megfigyelésre is szükség lehet.

Zika-vírus fertőzés

A betegség jellemzően enyhébb tünetekkel jár, azonban terhesség alatt súlyos következményei lehetnek a magzatra nézve1. A kezelés során a vírus által kiváltott enyhébb fájdalom csillapítása és a megfelelő hidratáció kerülnek előtérbe.

Sárgaláz

Magas trópusi lázzal, hányingerrel, hányással, sárgasággal, és izomfájdalmakkal járó betegség. A hányás miatti folyadékveszteség pótlása mellett az izomfájdalmak elnyomása a cél a kezelés során. Amennyiben a fertőzés érinti a májat, kórházi ápolásra van szükség.

Kolera

A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség, amelyet fertőzött víz vagy élelmiszerek fogyasztásával lehet elkapni. Legjellemzőbb tünete a súlyos hasmenés és hányás. A felépülésben rehidratációs oldatok, intravénás folyadékterápia és szükség esetén antibiotikumok alkalmazása segíthetnek.

Védekezés

A trópusi betegségek egy jelentős része ellen ma már létezik hatékony vakcina, így, ha olyan országba utazol, amely fertőző területnek minősül, érdemes még itthon beoltatnod magad. A Dengue-láz, a sárgaláz és a kolera ellen mindenképpen érdemes felvenni az oltóanyagot. Ezt kérvényezheted a háziorvosodnál vagy a Nemzeti Oltóközpont honlapján3 keresztül.

Emellett hatékony kiegészítő védekezés, ha nem fogyasztasz ismeretlen forrásból származó ételeket és italok,2 illetve gondoskodsz a szúnyogok távoltartásáról. Ehhez használhatsz különböző spray-ket, illetve léteznek olyan konnektorba dugható eszközök, amelyek végeznek a betolakodókkal.

Ha rovarcsípés vagy fertőzött élelmiszer fogyasztása miatt elkapsz egy trópusi betegséget, mindenképpen fordulj orvoshoz. Ha külföldön tartózkodsz, a szálláshelyeden fognak segíteni a megfelelő ellátás megszervezésében. Bármelyik betegséget is kaptad el, nagyon fontos, hogy mihamarabb szakszerű, orvosi ellátásban részesülj!

Rovarcsípések kezelése

A rovarcsípések a trópusi megbetegedések mellett sajnos számtalan más egészségügyi problémát is okozhatnak. A legtöbb magyarországi csípés veszélytelen, inkább csak viszkető kellemetlenséget okoz.

Ha allergiás reakciót tapasztalsz vagy egy ismeretlen csípést követően fulladni kezdesz, zsibbadást érzel, vagy a csípés helyén egyre nagyobbá válik a duzzanat, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulnod.

Akár itthon, akár külföldön történik a baleset, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz elengedhetetlen, hogy az orvos tudja, hogy mi csípett meg, mikor és hol történt az eset, valamint hogy van-e bármilyen ismert allergiád.

Tipikus nyári rovarcsípések

A világon élő rovarfajok számát egy 2006-os felmérés több százmilliós mértékűre becsüli, így e cikkben most csak a leggyakoribb fajokkal foglalkozunk. Ezek a többnyire alig látható méretű élőlények a budapesti belvárostól egészen az egzotikus lakatlan szigetekig bárhol előfordulhatnak.

Szúnyog

A szúnyogok a legelterjedtebb és leggyakoribb vérszívó rovarok. Csípésük kellemetlen viszketést és duzzanatot okozhat. Szerencsére a duzzanat és az esetlegeses más tünetek néhány napon belül enyhülnek. Ma már számtalan természetes vagy mesterséges szúnyogriasztó szer és készülék érhető el a boltokban, így biztosan találsz olyat, amely az aktuális helyzetben a legjobb védelmet biztosítja.4

Habár ritka, létezik allergiás reakció a szúnyogcsípésre, amely az érintetteknél akár anafilaxiát (zihálással és a torok bedagadásával járó allergiás reakció) is okozhat.4 A szúnyogok csípése könnyen felismerhető a viszkető, a körülbelül 1 cm átmérőjű duzzanatról.

Darázs és méh

Csípésük fájdalmas lehet, és – a szúnyogcsípéshez képest – többen tapasztalhatnak allergiás reakciókat is. Ennek tünetei lehetnek bőrpír, viszkető, égő és fájdalmas duzzanat, illetve extrém esetben anafilaxiás sokk, hányinger, hányás, csalánkiütés a test csípéstől távolabb eső területein, nehézlégzés és akár eszméletvesztés.5

Ha a tünetek a csípéstől számított néhány percen belül tovább erősödnek, akkor mindenképpen vegyél be antihisztamint6 (allergiás tüneteket enyhítő szer) vagy fordulj azonnal orvoshoz!

A darázs vagy méh által okozott csípés helyén vöröses, szabálytalan alakú duzzanat keletkezik. Egyes esetekben a fullánk beletörik6 a bőrbe, és egy apró tüske marad a csípés helyén, mely később magától kilökődik.

Hangya

Bizonyos hangyafajok csíphetnek, ami kisebb, viszkető dudorokat eredményezhet. Ezek könnyen felismerhetőek pattanásszerű megjelenésükről. Szerencsére a hangyacsípésre adott allergiás reakció nagyon ritka, így ettől valószínűleg nem kell tartanod.7

Ugyanakkor érdemes lehet a többi csípéssel együtt erre is teszteltetned magad.7 Ha hangya csípett meg, szappanos tisztítást követően szódabikarbónát érdemes felvinned a viszkető területre, amely így semlegesíti a hangyasavat. Ha a viszkető érzés nem múlt el, akkor anithisztamin tartalmú krémmel vagy – szükség esetén – fájdalomcsillapítóval enyhítheted a néhány nap alatt elmúló tüneteket.7

Kullancs

A kullancsok hazánkban a bozótos területeket és a tölgyerdőket kedvelik. Állati vagy esetenként emberi vérrel táplálkoznak, melyhez 9,10 megtapadnak a bőr felszínén, apró sebet ejtenek azon és fejük, illetve speciális szájszervük beágyazódik addig, amíg el nem ér egy véreret. Ezek a rovarok kedvelik a testhajlatokat és bőr ráncait, ahol megbújva akár több napig is élősködhetnek a gazdatesten.8

A kullancscsípés fájdalommentes, azonban rendkívül veszélyes, mert bizonyos kullancsfajták hazánkban is terjesztik a Lyme-kórt, illetve más veszélyes betegségeket. Fontos, hogy ha felfedezted a kullancsot, minél hamarabb távolítsd el a bőrből. Ehhez az interneten terjedő házi praktikák helyett (mint az alkoholos vagy más kenőcsök használata) inkább kullancskiszedő csipesszel vagy hosszabb körmökkel kell megfogni az állatot. Ezt lehetőleg a bőrhöz minél közelebb tedd meg. Ha a feje véletlenül beszakad, az kisebb kockázatot jelent, mintha az állatot összenyomva esetleg még több vírust juttatnál a szervezetedbe. Ezt követően alaposan fertőtlenítsd le a területet!8

Ha pedig igazán biztosra akarsz menni, akkor orvosi rendelőben vagy az ügyeleten kérhetsz szakszerű eltávolítást. A Lyme-kór fertőzésének az esetek egy jelentős részében sajnos nincsen látható tünete, így ha nem kaptál korábban Lyme-vakcinát, érdemes a biztonság kedvéért orvoshoz fordulnod. Ez a betegség ugyanis agyhártyagyulladáshoz vezethet, amely akár végzetes is lehet, ha nem kezelik időben.8

Mi a teendő napégés esetén?

Diagnózis

Bőrnyugtatás

Borogatás

Hidratálás

Láz- és fájdalomcsillapítás

Miért az Algopyrin?

Az Algopyrin már generációk óta a láz- és fájdalomcsillapítás bevált eszköze, a magyar házipatikák állandó, megkerülhetetlen része*. Ráadásul most a 30 db-os családi** kiszereléssel akár 30%-ot*** spórolhat

TOVÁBB A TERMÉKRE

Hol kapható?

Nézze meg, hol tudja beszerezni Magyarország piacvezető, vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítóját!*

Megnézem a térképen

További tippek a gondtalan nyaraláshoz

Neked mi szokott beválni? Ötletek a gondtalan nyaraláshoz

Referenciák

1https://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/uv-exposure.html (Megtekintve: 2023. 05.19.)
2https://semmelweis.hu/hirek/2015/07/28/melanoma-kiderult-hogy-az-uv-a-sugarzas-napozas-utan-is-karositja-a-bort/ (Megtekintve: 2023. 05.19.)
3https://ng.24.hu/termeszet/2006/03/20/hany_faj_el_a_foldon/ (Megtekintve: 2023. 05.19.)
4https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/19651/szunyogcsipes-allergia (Megtekintve: 2023. 05.19.)
5https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/allergia/cikkek/amikor_halalos_a_darazscsipes (Megtekintve: 2023. 05.19.)
6https://egeszsegvonal.gov.hu/a-a/559-antihisztaminok.html (Megtekintve: 2023. 05.19.)
7https://belvarosiorvosicentrum.hu/rovarcsipesek (Megtekintve: 2023. 05.19.)
8http://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/ (Megtekintve: 2023. 05.19.)

**15 éves kortól adható
***Az IQVIA Pharmatrend Sell-out adatok alapján 2022. január-december, és 2023. első és hetedik hete közötti időszakban a 30 darabos vs. 10 darabos kiszerelés a tablettára vetített, IQVIA tranzakciós átlagár vonatkozásában

*IQVIA Pharmatrend Sell-out adatok alapján 2022. január-december időszakban az Algopyrin a legtöbbet eladott fájdalomcsillapító készítmény doboz és értékbeni forgalom alapján (OTC piacon)

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet - Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu
MAT-HU-2300850 (2023.07.14.)

Az Algopyrin tabletta és az Algopyrin Neo filmtabletta metamizol-nátrium tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!