A láz és tünetei

38°C fölötti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról. A láz a szervezet egyfajta immunválasza – hiszen a testhőmérséklet emelésével a kórokozók számára ideális környezet megváltozik – az elsődleges feladat természetesen a lázat kiváltó okok megtalálása. A lázzal azonban sajnos együtt jár egy sor kellemetlen tünet is.

Fokozott izzadás

Rossz közérzet

Anyagcsere-változás

Magas pulzusszám

Kiváltó okok

A láz leggyakoribb oka valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés, gyulladásos betegség. Ilyenkor beindul a szervezet autoimmun reakciója, ami a testhőmérséklet növekedését váltja ki. Persze állhat a háttérben valamilyen másfajta kiváltó ok is, fontos ezeket is számba venni a diagnóziskor.

Ételmérgezés

Gyulladásos betegségek

Műtét után fellépő gyulladások

Fertőzések (beleértve az influenzát és a tüdőgyulladást)

Tippek

A gyógyszeres lázcsillapítás mellett érdemes még pár fontos dologra is odafigyelni, hogy a beteg közérzete javuljon, a testhőmérséklete pedig normalizálódjon.

Öltözködés

Fontos, hogy a lázas beteget ne öltöztessük túl, ne tegyünk rá vastag takarót még akkor sem, ha a beteg vacog. Ilyenkor a test hőközpontja elkezdi a testet fűteni azáltal, hogy összehúzza izmainkat (ettől vacogunk), ilyenkor a beteg hamarosan kipirul, izzadni kezd, hogy megszabaduljon a felesleges hőtől.

Hőmérséklet

Ne fűtsük túl a lakást. A kellemes 20-21 fok normál esetben is egészségesebb a szervezet számára. A lázas beteg állapota gyakran váltakozik a hidegrázás és a kimelegedés közt. Ne akarjuk ezt a fűtéssel kompenzálni.

Folyadékbevitel

A kimelegedés, izzadás, párolgás miatt a beteg sok folyadékot veszít, amit fontos pótolni. Ezért oda kell figyelni a folyadékbevitelre akkor is, ha a beteg éppen nem szomjas. Egy liter folyadék (pl. langyos tea) akár fél-egy fokkal is csökkentheti a testhőmérsékletet.

Hűtőfürdő

Tartósan magas láznál szóba jöhet a hűtőfürdő lehetősége is. A lázas beteget a testhőmérsékletével azonos hőmérsékletű vízbe ültessük és fokozatosan, langyos vizet adagolva hűtsük egészen 28-30 Celsius fokig. Figyeljük a beteg reakcióit, kerüljük el a didergést.

Lázcsillapító használata

Amennyiben a láz tüneteit észleljük magunkon, alkalmazzunk lázcsillapítót a feltüntetett adagolás szerint. Ha a láz hosszú ideig nem múlik, kérjük az orvos segítségét.

Miért az Algopyrin? Profi megoldás fájdalom- és lázcsillapításra.

Az Algopyrin már generációk óta a láz- és fájdalomcsillapítás bevált eszköze, a magyar házipatikák állandó, megkerülhetetlen része*

TOVÁBB A TERMÉKRE

A fájdalom gyakori okai

A testünk képes célzottan jelezni ha valahol probléma áll fenn, így a fájdalmak könnyen csoportosíthatóak is. Az alábbi listában összeszedtük a leggyakoribb fájdalmakat és jellemzőiket.

TOVÁBBI OKOK

*IQVIA Pharmatrend Sell-out adatok alapján 2022. január-december időszakban az Algopyrin a legtöbbet eladott fájdalomcsillapító készítmény doboz és értékbeni forgalom alapján (OTC piacon)

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT.
1138 Budapest, Váci út 133. „E” épület, 3. emelet - Telefon: (+36 1) 505 0050
Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu
MAT-HU-2101016(2021.09.15)

Az Algopyrin vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!